Снимка: Булфото, архив

Евакуация на жителите на град Николаево, област Стара Загора, започна заради теч на огромно количество газ от многотонна цистерна до жп гарата в града, съобщава БНТ. Евакуацията е засегнала около 200 души.

Железопътният транспорт в района е спрян. Преустановено е и движението на автомобили.

Още по темата
Причината е изтичане на газ от държавно хранилище, което се намира в района на жп гарата. Никой не може да каже какво е количеството, защото представлявало държавна тайна, каза кметът на града Коци Коцев.

По непотвърдена информация обаче става въпрос за изтичане на синьо гориво от 80-тонна цистерна.

Спряно е електричеството в града поради мерки за сигурност. Спрян е и железопътният трафик. Автомобилният трафик се пренасочва по обходни маршрути.

Николаево буквално е отцепен, тъй като полицейски патрули не допускат нито хора, нито автомобили. Всички служби са на мястото на инцидента.

Малко след 6,45 часа течът е отстранен, съобщи пред БНТ главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му в момента текат замервания и е възможно съвсем скоро евакуацията да бъде отменена.

Сигналът е постъпил в 3,50 часа тази нощ. По случая вече работи прокуратурата в Стара Загора.

Това е вторият случай на изтичане на газ само в рамките на 2 дни. Във вторник подобен инцидент стана на бензиностанция на бул. "Христо Ботев" в Пловдив. Изтичането на газ вдигна на крак пожарната в града.

Районът бе отцепен от полиция, а служителите евакуирани до овладяване на ситуацията. Силната миризмата се усещаше в целия квартал и стигна дори до Централната жп гара. За щастие всичко приключи без тежки последи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase