Снимка: архив, Булфото

Откритите мъртви делфини това лято изправи един срещу друг еколози срещу рибари. Само по Южното Черноморие бяха открити 77 трупа на делфини, а броят им надвишава 100 по цялото Черноморие.

Според една от причините да умират делфините е хипотезата, че рибарите ги убиват, за да не ядат малките риби. Еколози се срещнаха с Бойко Борисов преди седмица и се появи идеята, че на рибарите ще им бъде забранен риболова на местата, където има делфини.

Подобно твърдение ядоса хората от Рибарското селище Ченгене скеле. Председателят на рибарското сдружение заяви, че рибарите живеят от хилядолетия с делфините и са наясно, че без тях няма да има риба. По думите му, те се хранят с болната, с което подобряват популацията. Те променят и миграционните пътища на пасажната риба, на което разчитат рибарите.

Още по темата

От своя страна Атанас Русев от сдружение "Да спасим Корал" се опита да успокои, че няма забрана за риболова в Черно море и отхвърли твърдението, че се смята, че рибарите са причина за смъртта на делфините.

Според него думите на министъра на земеделието са изкарани извън контекста. Идеята е промените да са такива, че да се спре бракониерския улов в Черно море.

"Това, което ще се промени, ще е страшно за бракониерите. Всичко друго е измислица”, каза още Русев.

Самият Бойко Борисов коментира на страницата си във Facebook, че ще бъдат внесени в НС промени в Закона за рибарството, за да се подпомогне превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето.

Според рибарите, в Черно море има проблеми, но те трябва да се изследват от специалисти, а не така лесно да бъде забранен техния поминък.

Те от своя страна коментираха преди седмица, че морът на делфини е причинен от детонация по време на военно обучение.

От РИОСВ-Бургас обясниха, че конкретна причина за смъртта на делфините не може да бъде посочена. За да се определи такава, е необходимо да се направи аутопсия. Тя трябва да се извърши на труп, който е намерен в рамките на 24 часа. Всички трупове на малки делфини са били в напреднал стадий на разлагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase