Снимка: Dnes.bg

23 мъртви делфини бяха открити само за последните три дни по Южното Черноморие, съобщиха от РИОСВ - Бургас. Най-много умрели бозайници са намерени през почивните дни в района на солниците в Бургас.

Седем са открити изхвърлени от морето в Ахелой и Поморие, а по един – на плаж "Силистар" в Резово и на "Алепу" в Созопол. Сигналите са подадени от туристи. Няма съмнение за умишлено посегателство.

В понеделник отново са установени два мъртви бозайника на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители. Последният такъв случай е от преди дни, когато помощ е оказана на делфин, излязъл на централния плаж в Поморие.

От началото на годината са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини по Южното Черноморие. През цялата 2015 година броят им е бил 56, а през 2014-а – 21.

От Регионалната екоинспекция не се ангажират с причина за масовия мор на делфини, но според еколози, това е сигнал, на който институциите трябва да обърнат сериозно внимание.

"От началото на годината има 91 случая на мъртви делфини по Черноморието. Тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити повече от 20 мъртви делфина".

Това обяви Мирослав Калугеров, директор на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ, пред БНР във връзка с публикуваните в социалните мрежи фотографии на мъртви делфини между Ахелой и Поморие. 

Неправителствени сдружения са качили снимки в социалните мрежи, но не са се обърнали към компетентните органи, а своевременното сигнализиране е ключово за установяването на причината за смъртта, подчерта Калугеров.

Той апелира при забелязване на мъртъв делфин гражданите да реагират бързо и да подават сигналите си своевременно. На страниците на РИОСВ са посочени денонощни зелени телефони за сигнали. Забавяне в реакцията на екоинспекциите може да се получи, ако местността е недостъпна и е далече от централата на съответната инспекция, уточни експертът.

По данни на РИОСВ  във Варна и Бургас няма констатирани случаи, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство и упражнено насилие, а ако има такива съмнения, РИОСВ сигнализира органите на реда, посочи още Мирослав Калугеров.
 
Неправителствени организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван, защото сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.

Мирослав Калугеров увери, че случаите се следят стриктно и се отразяват в базите данни на РИОСВ. Конкретните причини за смъртта се установяват трудно, защото не всяко открито тяло позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.

Междуведомствена група предстои да обсъжда всички измерения на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase