Сали от "Столипиново". Снимка: Dnes.bg

Децата от пловдивския квартал "Столипиново" ще учат български език чрез кино и театър.

Общинските съветници в града под тепетата подкрепиха проект на стойност половин милион лева, чрез който децата от квартала ще се обогатяват културно.

Някои от малчуганите в Столипиново признаха, че са посещавали театър или кино. Затрудняват се обаче да опишат преживяното на български език, защото не могат да го говорят добре.

"Ходил съм на театър, едно такова мач играе". С тези думи 12-годишният Асан направи опит да разкаже на каква постановка е присъствал. Той е ученик в 6-и клас в училище "Найден Геров".

Негов връстник пък обяснява кино прожекция, която е гледал.

"Кино ей там има, гледаме кино-мино, аз там гледаме Джеки Джан. Бий се така само че с тек мен, с юмрук, със сичко бий се там", разказва пред Dnes.bg Сали от "Столипиново".

В града мненията за проекта на общината са различни. Според едни посещението на театри и кина ще е от полза на децата от ромския етнос, а според други – това не са правилните мерки.

"Децата са отворени, емоционални и доста положително и бурно реагират в залата", обясни Никола Шопов, който е представител на пловдивската опера.

"Те не подлежат много на такива културни мероприятия", споделя мнение възрастна пловдивчанка, която се беше наредила на касите на Драматичния театър в Пловдив.

От Община Пловдив са на мнение, че с парите за култура, дадени за ромите, децата ще научат по-добре българския език.

"По този проект ще бъдат купени интерактивни дъски, таблети, ще бъдат организирани културни мероприятия – посещения на театри, кина", обясни кметът на район "Източен" Николай Чунчуков, в чийто район попада и "Столипиново".

Проектът е планирано да обхване 300 деца в 6 детски градини в Пловдив. Критериите за подбор обаче все още не са ясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase