Снимка: Bulgaria On Air

През лятото на миналата година къщи от пернишкия квартал "Рудничар" започнаха да потъват и да се рушат, тогава беше обявено и бедствено положение и евакуация на хора. Причината – проблем, познат от години - незаконният добив на въглища в района. Как хората там отбелязват злополучната дата и докъде стигна работата по укрепването на домовете им провери телевизия Bulgaria ON AIR.

Напукани стени, падаща мазилка и къщи пред разруха напомнят за случилото се преди година. Живи са и горчивите спомени на хората от "Рудничар".

"Ужас, пълен ужас. Страх, това си спомням. Четири часа сутринта. Мъжът ми усети някакъв много особен шум, защото е бивш миньор и познава шума. Каза нещо се случва, докато каже нещо си случва и тя започна се накланя на една страна, да пука и да пада мазилка, стените се късаха, пукаха се все едно късаш хартия", разказва Румяна Павлова.

Така къщата на Румяна от дом се превръща в негодна за живеене постройка и жената е настанена в общинско жилище.

Макар и по-леко, сред пострадалите тогава къщи е и тази на Стамен. Мислели, че има земертесение. Чул се силен шум, трясък, излезли, погледнали към къщата на комшиите, която започнала да се цепи. "И мойта - всичко се разцепи за секунда – все едно земетресение. Всичко заминава на вятъра", спомня си той.

Хората разказват, че експертите са категорични - причина за пропадането на домовете им е незаконният добив на въглища, оттам са и образувалите се кухини под къщите им.

Хората дойдоха със сонди, правиха проучвания, има доклад, че е заради ромите, това не е природно бедствие, не е наводнение, не е земетресение. Това е криминално деяние, категорични са местните.

След злополучната дата били направени сондажи, за да се установи къде точно са незаконните галерии. Започнала и работа, но хората от Рудничар чакат само едно – галериите под къщите им да се попълнят с бетон, за да се укрепи терена.

През март общината е сключила договор с фирма, която да се заеме с това. Пари обаче няма – дори за аванс, защото общината е в лошо финансово състояние.

"Давам надежди на тези хора, че след изготвянето на оздравителния план ще има финасиране към общината, да дойдат пари и първата работа ще е укрепване на квартала", обеща в ефира на телевизията Здравко Количков от отдел "Управление отбранителна и авиационна подготовка и сигурност".

На фирмата трябва да се преведе аванс от 50-60 хиляди лева. Дотогава хората се молят за едно – полицията, която пази от незаконен добив, да не си отиде.

Целият репортаж по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase