Снимка: Труд

Женският манастир край пловдивското село Белащица чака през септември първата си реколта от банани поне от един от двата храста с десетина издънки, разказва "Труд".

Тропическите растения са подарени преди 6 години на игуменката Екатерина от българка, която живее в Лондон.

В двора на манастира има разкошна градина, поддържана от игуменката и трите послушнички. Редом с традиционните за района растения, се гледат и банановите дръвчета.

"Храстите са много капризни, искат обилно напояване и понякога през лятото ги поливаме по цяла нощ с маркуча от чешмата. През зимата пък увиваме върховете на растенията и последните листа с изолиращ станиол, тъй като не издържат на по-ниски температури от минус 5 градуса, а нашият манастир се намира в подножието на Родопите. Едва на петата година - някъде към септември 2015 г. за първи път на една от издънките се заформи нещо като мамулче, но през ноември изгни и така и не се появи плод. Сега обаче такова мамулче се появи на един от храстите още през юни и се надяваме тази година на първа реколта от банани", разказват пред всекидевника послушничките.

Според местните чудото се дължи на лековитата вода на манастирското аязмо, за което се твърди, че е излекувалостотици неизлечимо болни.

Манастирът “Св. великомъченик Георги Победоносец” съществува от 1020 г., а за негов основател се смята византийският пълководец Никифор Скифий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase