Снимка: архив, Булфото

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат "черноморска" риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна, предупреждават пред "Труд" рибари от бургаския регион. Техният съвет е никога да не се купува от импровизираните сергии край шосето.

Причината е, че продуктите всъщност нито са пресни, нито са черноморски. В момента в родната акватория се вади само граца (дребен сафрид) и тук-там по някое попче.

Измамниците продават сафрид, но той е от Китай и няма нищо общо с пресния български. Освен това предлагат каракуда с отрязана глава и изчистена, за която твърдят, че е ципура.

"Ципурата трябва да се продава с глава и опашка и е чисто бяла на цвят. Скъпа риба е. Вероятно пласират каракуда", смятат морски вълци.

"Паламуд пък ако продават на пътя, той сто на сто е океански. Изобщо не е вкусен, тричав е", коментират риболовците. Те разказват, че преди време се случвало в ресторанти по морето да продават камбала вместо калкан. Нарушителите по шосето имат и друг трик - продават рибата сайра, но казват че е зарган.

Освен, че лъжат за стоката си, крайпътните търговци не спазват и елементарна хигиена, което прави предлагането й опасно за здравето. Всъщност рибата задължително трябва да се продава на регламентирани места с разрешение от агенцията по храните. Обектите са рибни борси, магазини и тържища, на щандове с хладилни инсталации, а продукцията трябва задължително да е обилно поръсена с кубчета лед.

"Съветваме хората в никакъв случай да не си купуват риба край пътя", коментират от Агенцията по храните в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase