Снимка: архив, Bulphoto

Тази година за първи път от 30 години насам в морето при Лозенец няма да се влее и една капка непречистена вода, обеща кметът на Царево Георги Лапчев.

"Най-чистото море по Южното Черноморие ще бъде тук", категоричен бе той.

Още по темата

Лапчев подчерта още, че общината има осигурено финансиране, избран бил и изпълнител, така че до началото на активния летен сезон проблемът ще бъде трайно решен.

"Общината, съвместно с държавата, успя да изгради серия от проекти, с което се локализира проблемът. Установи се, че е необходим задържателен резервоар, който да усвои всички отпадни води, които не могат да бъдат пречистени", обясни той пред Нова тв.

От Регионалната екоинспекция заявиха, че всеки месец ще се извършват проверки. Друг критичен участък по Южното Черноморие е в "Елените". И там ежемесечно се взимат проби от водата за анализи.

От Районната здравна инспекция от своя страна поясниха, че тази година всяка седмица ще има монотирониг на морската вода, а не както досега – на две седмици.

Всички тези обещания идват на фона на започващия днес туристически сезон по Южното Черноморие. От днес са в сила и нови цени за чадърите и шезлонгите.

Концесионерите в най-големия курорт на юг – "Слънчев бряг", обясняват поскъпването с краткия сезон - не повече от два месеца. В Бургас и повечето други курорти обаче цените остават непроменени. 

И тази година остава в сила разпределението платена и свободна зона на плажовете да е 50 на 50%.

Това лято по Южното Черноморие без стопани остават 54 ивици, които са неатрактивни или трудно достъпни.

За първа година ще има 24-часов данъчен контрол на летището. На прицел са неизрядните туроператори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase