Снимка: архив Reuters

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че мюсюлманките в града не носят фереджета. "С такива одежди могат да се видят единствено туристи", настоя той.

Така градоначалникът коментира внесеното искане от общинари от ПФ да се забрани носенето на бурки и в Пловдив. Предложението предвижда глоби за неспазване на забраната.

Още по темата

Тотев обяви, че първият, който ще пострада от забраната да се закрива лицето на обществени места, е Мики Маус.

"Миньоните са вторите", каза кметът, цитиран от БНР. Градоначалникът вероятно има предвид маските на приказните герои, с които клоуните се разхождат по улиците. "Опасявам се да не развалим празника на децата", допълни той.

Той обясни, че не може да коментира предложението на Патриотите преди да го е видял. "То не е гледано в комисиите на общинския съвет. Лично мнение мога да изразявам само вкъщи", допълни градоначалникът.

Днешните думи на Тотев противоречат на казаното от него на 14 април в коментар на поисканата забрана за носене на бурки в Пловдив.

"Личното ми убеждение е, че трябва да се направи крачка в тази посока. Има почва да се вземе отношение по тази тема, а какво ще бъде то, категорично ще го кажем по време на сесията на ОбС", каза тогава градоначалникът, цитиран от БНР.

Днес обаче Тотев обясни, че не може да се прави аналогия между Пловдив и Пазарджик.

"Все пак трябва да се съобразим и с туристите, които идват в града ни и носят бурки. Трябва да се реши как да се процедира с тях. Да ги събличаме ли? Аз не мога да коментирам в момента от името на Община Пловдив", посочи още кметът.

И докато в Пловдив още спорят да забранят ли фереджетата, общинарите в Пазарджик и Стара Загора вече го направиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase