Снимка: Wikipedia

БСП се сети, че на 7 април преди 100 години се е родил Петър Дертлиев, който заедно с Атанас Москов, стана инициатор на възстановяването на Българската социалдемократическа партия след 1989 г.

Въпреки през 1990 г., когато Дертлиев беше кандидат за президент, БСП го обвиняваше, че е краен антикомунист, днес в декларация от името на левицата Георги Анастасов го обяви за велик политик и го определи като един от патриарсите на съвременните социалдемократи заедно с Атанас Москов.

"Мечтата за доброто на българите след промените през 1989 г. бяха движеща сила на Петър Дертлиев и днес е актуално неговото послание да управляваме със сръчните ръце, умните глави и таланта на целия български народ", каза Анастасов.

Според него Дертлиев е воювал непрестанно, за да наложи свобода, толерантност и справедливост.

"Когато подписа Конституцията през 1991 г. обяви, че това е широкият друм, по които ще минем, за да станем модерно демократично и социално общество", припомни Анастасов.

Той обаче смята, че сега с огорчение трябва да признаем, че демокрацията и социалното не вървят ръка за ръка, ами е "див капитализъм, където господар е парица царица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase