Снимка: Булфото, архив

Завръщане на руснаците, сериозен ръст на полските и израелските туристи. Това са основните тенценции за лято 2016 според предварителните записвания.

"Очакваме един от най-успешните сезони, но да не забравяме, че прогнозираните ръстове крият риск от дублажи", коментира пред "24 часа" шефът на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

По данни на браншовата организация през следващите месеци у нас ще почиват около 20% повече полски туристи и 16-18% повече гости от Израел в сравнение с 2015 г.

Първият чартър от Тел Авив със 146 пътници на борда пристигна на 31 март, два дни по-рано от миналата година. Полети от там ще има през целия април. След отлива през 2013 г. - първата след атентата на бургаското летище, туристите от Израел с всяка следваща година увеличават броя си. Те традиционно отсядат в хотели в Слънчев бряг.

Чартърите с туристи от други дестинации започват в началото на май. Тогава пристигат първите организирани групи от Германия, Великобритания и Русия.

Сред положителните тенденции за сезона са ръстовете на трите най-многочислени пазари за България - руския, немския и английския. За първи път през последните години се очакват повече германски туристи.

От Бургаската регионална туристическа камара обаче не са оптимисти за летовниците от Скандинавието.

Според Иван Иванов все още не може да се преодолее сривът, който настъпи в резултат на негативна кампания след фатален инцидент с шведски турист пред несебърска дискотека през 2007 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase