Снимка: Кадър bTV

Пасажерски кораб, возил висши представители на соцелита, е обявен за продан. Плавателният съд ще бъде предложен на публичен търг от Агенцията за приватизация.

Ентусиасти от Варна обаче предлагат той да стане атракция за градския транспорт.

Корабът "Атанас Димитров" е пуснат на вода през 1969 година. Първо е бил правителствен, след това е собственост на Български морски флот, а в последните години e използван за туристически обиколки и обучение на моряци.

"Корабът е на над 40 години, с него са свързани и него са се случвали много събития. И обстановката, особено ВИП салонът подсказва, че е бил действително представителен кораб", обясни пред bTV Петър Миланов от Асоциацията за наука, образование, култура, изкуство и спорт.

"Това е последният пасажерски кораб в България и не е удачно да бъде приватизиран и използван неясно за какво", настоя Максим Петков от Националния съюз на превозвачите във Варна.

"Атанас Димитров" може да превозва до 110 души. В над 45-годишната си история корабът е посрещал десетки делегации - най-вече чуждестранни, правителствени, а навремето е бил любимо място за срещи на някогашния соцелит.

"Аз лично съм присъствал на такова пътуване с ВИП-гости, чуждестранни делегации и "Атанас Димитров" е един кораб, който е последният мохикан на каботажното плаване в България", заяви Петър Миланов.

Затова представители на транспортния и морския бранш имат идея за откриване на хидробусна линия за редовен превоз от Аспарухово до Морската гара, и то на символична цена. Ще бъде атракция и за туристите.

По думите на Максим Петков при цена на билета от 1-1,5 лева при 50% запълняемост корабът ще може да се самоиздържа.

"Ще бъде нещо много хубаво за града, все пак Варна е морски град, навремето имаше много корабчета, сега нито има корабчета, нито места, където да застават", смята Петър Миланов.

Според Министерството на транспорта съдът вече е негоден за експлоатация, а инвестициите за привеждането му в безопасност за плаване са твърде големи. Според инициаторите хидробусната линия ще облекчи движението по Аспаруховия мост и ще се намали сумата за предстоящия му ремонт.

"2017-а сме Европейска младежка столица, нека да върнем малко от блясъка на морска Варна", призова Максим Петков.

От Агенцията за приватизация все още не са определили начална цена за продажба и дата за търга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase