Снимка: Bulphoto, архив

Телефонните измамници откриха "златна жила" в раздаваните ренти в Добричко на собствениците на земя. Областната управа и полицията обявиха на среща със Съюза на пенсионерите съвместна кампания за предотвратяване на злоупотребите.

Според директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев организаторите на измамите са особено активни в края на годината, когато стопаните в региона вземат доходите от земеделската земя. По това време хората разполагат с повече налични средства. Тенденцията на телефонните измами се запазва устойчива през последните години, коментира старши комисарят.

Полицейската статистика сочи, че само през януари в региона са регистрирани 12 подобни престъпления като са разкрити десетима участници в схемите. През миналата година потърпевшите са подали 73 сигнала за телефонни измами, а полицията е разкрила 23.

Телефонните измамниците вече влизат във всякакви роли - от мними лекари, доставчици на колети, продавачи на климатици и маслени радиатори до лъже полицаи и дипломати. Вестителите - най-вече на лоши новини - се представят с все по-висок социален статус, за да предизвикат доверие. Така 65-годишен мъж от Добрич се "върза", че му звъни служител от посолството на Германия, който го уведомил, че дъщеря му е пострадала при трудова злополука и трябва да се осигурят средства за спешна операция. Мъжът "изпрати в чужбина" 4200 лева чрез непознат.

Най-новата схема е имитация на полицейска операция за залавянето на измамници. Обичайно по телефона първо звънят наистина измамници, които искат пари, а после техни дубльори, представящи се за служители на реда. Възрастните хора дават пачки с банкноти, убедени, че полицията ще ги бележи и престъпниците ще бъдат вкарани в затвора. Има и нов прийом в предоставянето на средствата. Потърпевшите хвърлят хилядарките от терасите на жилищата си, както са дали указания измамниците. Това се прави, за да се избегне всякакъв директен контакт. Обикновено хората не могат да дадат никакво описание за куриерите и залавянето им става трудно, казва директорът на Областната дирекция на МВР.

Така само през февруари две жени в Добрич хвърлиха от балконите на апартаментите си общо 13 000 лева. От едната жена - на 70 години, измамниците поискали 30 000 лева за лечението на дъщеря й, а малко след това телефонът звъннал за втори път. Непознат я уверил, че е служител на МВР и е по дирите на престъпниците. Жената дала 11 000 лева за "полицейската операция". Друга потърпевша - на 82 години, също даде през балкона 2000 лева за "лечение" на родственик.

Т. нар. мулета са хора без пари, които съзнават, че ще бъдат хванати и самите те ще станат жертва, коментира заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев в Добрич. Но ето, че полицията регистрира първият прецедент в региона. Мъж, въвлечен в телефонна измама, сам предаде 2000 лева на органите на реда. Когато взел плика с парите от 73-годишна жена в Добрич, куриерът се усъмнил, че го забъркват в престъпление и отишъл в Областната дирекция на МВР.

Друг сред участниците в телефонни измами се отчете с взетите рекордни 20 000 лева от няколко жени в Генерал Тошево. Районният съд наложи постоянна мярка "задържане под стража" за 48-годишния Веселин Райнов. Пред разследващите обвиняемият обяснил, че има 18-годишен стаж като счетоводител и е бил нает на работа по интернет от брокерска фирма. За всяка измама е взел "хонорар" от 400 лева.

Проблемът е изключително тревожен, а с общи усилия можем да постигнем повече сигурност за гражданите, заяви областният управител Детелина Николова, обявявайки началото на информационната кампания. По входовете на жилищните блокове в Добрич ще бъде разлепен своеобразен наръчник в хиляден тираж с апела "Стоп - не давайте пари на телефонни измамници!". Ако ви искат пари, трябва да знаете, че не се провежда полицейска операция, не предстои важна сделка и не се налага неотложно лечение, учи листовката.

По уредбите в хипермаркетите също ще звучи призивът за бдителност. Регионалният инспекторат по образованието ще съдейства в кампанията с разяснения на родителски срещи и с информирането на ученици, които са най-близо до потърпевшите като техни внуци. Касиерите в банки също са уведомени да напомнят на възрастните хора за телефонните измамници, когато теглят големи суми пари.

От Съюза на пенсионерите настояват и полицейските инспектори по-често да разговарят с хората от уязвимите групи. "Нашият инспектор непрекъснато предупреждава за злосторниците, когато се отбива в пенсионерския клуб, в барчето, в магазина, и в селото нямаме нито един случай на телефонна измама", дава пример Иванка Карова от село Смолница.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase