Снимка: flickr

64 лв. е средната сметка за ток в Западна България през януари. Увеличението е с 28% спрямо фактурите за потреблението през декември, съобщиха от ЧЕЗ.

Фактурите обхващат новогодишните празници и двата периода с по-съществения застудявания през първата и третата седмица на януари.

Данните за потреблението и средната сметка в Западна България са аналогични с тези през миналия януари, когато средната консумация бе 346 квтч, а средната фактура бе 63 лв., посочват от дружеството. Средното потребление този януари е 349 квтч.

В сравнение с декември 2015 г. консумацията на клиентите на ЧЕЗ през януари е нараснала средно с 27.84%. Причината е рязкото падане на температурите – средно от 4.2 градуса по Целзий през декември 2015 г. до -0.7 градуса следващия месец.

От дружеството посочват, че процентът на домакинствата, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз, което се отразява и върху стойността на месечните фактури през студените зимни месеци.

През зимата консумацията на електроенергия на обслужваната от дружеството територия в Западна България традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase