Снимка: Булфото

Основната част от атрактивната инсталация "Соларни дървета" бе монтирана на площад "Тройката", в близост до Съдебната палата в Бургас, предаде Булфото.

Това е пилотен проект на Община Бургас, която се старае да внася едновременно модерни и полезни нови елементи в градската си среда. Поради сложната си форма инсталацията най-много наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. 

Още по темата

Соларните дървета ще предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. Осигурява се възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства посредством USB портове.

През деня фотоволтаичните панели ще преобразуват слънчевата енергия и ще я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част няма да се губи, а ще се съхранява в акумулаторен блок.

Инсталацията се изгражда по проект "ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата", финансиран от програма "Интелигентна енергия – Европа". 

"Посадиха" соларните дървета в Бургас

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase