Снимка: Нова телевизия

В България е новина, ако полицай не взима подкуп. 35-годишният пътен полицай Николай Николов с прякор "Неподкупния" обаче оборва това твърдение.

Николай е спечелил този си прякор, защото е рекордьор в печеленето на дела срещу шофьори, предлагали му пари.

"Не мога да си обясня защо трябва това да е новина, при условие, че това са ми служебните задължения. Не виждам какъв е смисълът да се взимат пари", каза той пред Нова телевизия.

За Неподкупния е неприятно чувството, когато му предлагат подкуп. "Чувстваш, че се продаваш. Предлагали са ми 100 лева за нерегистрирано МПС. Докато съставях акта,извади парите и ги сложи на масата. Все едно се подиграват с тебе!", сподели полицаят.

Коментарите в интернет обаче не са в негова полза. Николай ги приема за обида, тъй като във форумите го наричат "уникат" или "неидентифицирано българско изкопаемо".

Обиден е и от отношението на съдията при последното дело, което води срещу поредния предложил му подкуп. На първа инстанция шофьорът е оправдан, защото се касае за 5 евро, а случаят е квалифициран като "маловажен" заради малката сума.

На втора инстанция вече има осъдителна присъда. Едва след намесата на окръжния прокурор на Разград, който е наблюдаващ прокурор по случая.

Николай е от хората, които обичат това, което правят, въпреки че мечтата му не е била да бъде катаджия. Не се оплаква. "Заплатата на пътен полицай е 770 лева. Достатъчно са. Който не му харесва, може да напусне", отсича той.

В районното управление в Кубрат, където работи, заради недостиг на хора пътните полицаи изпълняват и други функции като тази да задържат за незаконна сеч.

Николай и колегите му не смятат за справедлива нагласата на обществото, че пътният полицай е синоним на корупция. Те не одобряват въведените мерки след случая с подкупния катаджия Сашо Тръпков, станал известен, след като любителско видео показа как прибира 20 лева от шофьор.

"За да си пътен полицай, главното е да си човек, да си изпълняваш служебните задължения и да разбираш хората", заключи Неподкупния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase