Снимка: Булфото, архив

Не е било възможно да се предскаже или предотврати срутището в района на Крушунските водопади, което затисна и уби двама туристи на 6 ноември. Това показва геоложко изследване, направено от специалисти от Научноизследователския сектор към Софийски университет "Св. Климент Охридски", съобщи БТА.

Резултатите от обследването бяха представени от доц. Невен Георгиев от Катедрата по геология, палеонтология и изкопаеми горива на пресконференция в Летница.

По думите на доц. Георгиев причините за срутището са пукнатини в бигора, нееднородния състав на масива и наличието на вода в бигорния масив. Районът, където е станало срутището, все още е рисков, има опасност от нови срутища, но те са непредвидими.

Той добави, че са направили проучвания в още две локализации в природната забележителност, които са показали, че пукнатините са характерни не само за срутището. "Масивът като цяло е напукан.

Той е с доста стръмни откоси и на много места има свидетелства за стари срутищни процеси в геоложкото минало. Долината се е оформила по този начин", заяви специалистът.

Той каза още, че са необходими по-детайлни изследвания на риска в цялата местност.

Кметът на община Летница Красимир Джонев заяви, че природната забележителност "Маарата" ще бъде затворена през зимния период.

През това време започват интензивни предпроектни и проектни проучвания, проектиране и съгласуване с всички институции. С помощта на инженер-геолози ще бъде изградена нова екопътека. Тя ще бъде безопасна, на отстояние от всички видове скали.

По думите на Джонев тя няма да е толкова атрактивна, но ще бъде сигурна. Финансирането за проектирането й ще е от общинския бюджет. Ще се търси и външно финансиране за строителството.

Архитект Красимир Попов заяви, че за изграждането на новия маршрут ще се използват екологични и трайни материали.

Очакванията са Крушунските водопади да бъдат отворени за посетители през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase