Снимка: flickr

След като преди седмица независимият депутат Георги Кадиев поиска 25 дни платен годишен отпуск у нас, днес избраникът от ПФ Слави Бинев се обяви за 6-часов работен ден. 

По време на парламентарния контрол той попита социалният министър ще одобри ли намаляването на работния ден.

Още по темата

Патриотът разказа, че това е станало в Швеция наскоро, а според тези, които са го въвели, новата мярка щяла да накара работниците да работят по-усърдно. 

"Намаляването на работното време би могло да се обсъжда, само ако то не доведе до намаляване на доходите", отвърна обаче Калфин. Той припомни и че законодателството ни дава възможност за гъвкаво работно време на българите. 

Социалният министър напомни, че с промени тази година се въведе опция работещите да договарят с работодателите отсъствие и отработване или по-ранно идване на работа и по-ранно тръгване. 

Калфин допълни и че майките имат две години отпуск, а при завръщането им на работа могат да искат да не работят на смени.

"В момента се дава възможност и за дистанционна работа. Аз също го правя, когато е нужно ако някой има да пише доклад, по-добре да е вкъщи, отколкото в офиса, където има още четирима души, които говорят около него по телефона", каза Калфин. 

През тази седмица стана ясно, че платеният годишен отпуск едва ли ще се увеличи от 20 на 25 работни дни, както поиска Кадиев.

Работодателите твърдо се обвиха против предложението, а днес резерви към предложението изрази и министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase