Снимка: архив, Булфото

Навън времето все още е приятно, особено през деня, но студеният полъх се усеща все по-често. В края на ноември ще падне и първият сняг. Зимата се задава и е добре да се подготвим за нея. Особено, ако не искаме да имаме проблеми с колата.

Именно в тази връзка Пътна полиция започна да проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия.

"Гумите са важни, осигуряват контакта между автомобила и пътя. И най-евтината нова зимна гума е по-важна от марковата зимна гума втора ръка", коментира Васил Димитров, собственик и управител на автосервиз в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR. Според него след средата на октомври е задължително да сме със зимни гуми.

По думите му хората са в грешка, ако смятат, че само марката на гумата е важна. Той обясни, че след 4-5 години гумата губи качествата си, макар че производителите ѝ дават срок от 10 години. Васил Димитров коментира и другите неща, за които трябва да внимаваме през зимата.

"Охладителната течност трябва да бъде поне за -20 градуса. Важна е и зимната течност за чистачките. Трябва да имаме и добри чистачки, трябва да имаме добра видимост", обясни той.

Димитров препоръча и ключалките да се пръскат със спрей против замръзване. Трябва да имаме и вериги. Те се ползват за дълбок сняг и лед. Веригите се слагат на двигателните колела. Всеки може сам да ги сложи, добре е и да тренира, за да знае как да ги използва.

Според монтьора Милен Зонков е най-важното колата да бъде с правилната гума. По думите му най-голямата заблуда е, че трябва да падне снега, за да се сложат зимните гуми.

"Зимната гума има в състава си много повече каучук, който осигурява по-добро сцепление със студения мокър път. Като паднат температурите под 7 градуса, трябва да сложим зимни гуми", каза той.

Той обясни, че най-масовите гуми 15-20 цола струват между 100 и 120 лева. Животът им е около 4 сезона. На петата и шестата година гумата започва да старее и да се пързаля.

Според експертите хората не трябва да продценяват зимните условия. Собствениците на джипове и автомобили 4Х4 обаче често го правят и карат с летни гуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase