Снимка: Dnes.bg

Масово отравяне с гъби в Пловдив - само за един ден четирима души са били приети в токсикологията на университетска болница "Свети Георги" в града, след като най-вероятно са консумирали изключително опасните бели мухоморки. В момента няма пряка опасност за живота им, но следващите дни ще са решаващи.
 
"Една шепа сме опържили – манатарки и сърнели, и много провръщане и промивки преживяхме”, разказа пред Dnes.bg един от пострадалите пациенти, който е от карловско село.

На натровените спешно е било направено прочистване на кръвта.

"Дробовете ми отказаха, бъбреците, правихме прочистване. Засегнат ми е частично черният дроб", разказва друг пациент.

В Токсикологията са мъж от Пловдив и тричленно семейство. Те са приети с оплаквания от тежки болки в корема заради консумацията на отровните гъби.
 
"Това сериозно отравяне може да предизвика смърт. То протича тежко, разходите за лечението на пациентите са големи и не се покриват изцяло от клиничната пътека", заяви проф. д-р Янко Илиев, началинк на Клиниката по токсикология в Пловдив.
 
Пострадалите са надценили уменията си да разпознават безопасните от отровните гъби и в момента са настанени в интензивното отделение.

"Една гъбка е достатъчна, за да предизвика проблем", казва проф. Илиев.

Няма пряка опасност за живота на пострадалите, но при такива отравяния между третия и четвъртия ден става ясно дали няма да има усложнения. Специалистите предупреждават да сме изключително внимателни.
 
"За препоръчване е да се взимат култивирани гъби – независимо дали е сигурен или не", споделя един от натровените.

Данните сочат, че всеки четвърти натровен от гъби стига до състояние с опасност за живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase