Снимка: архив Булфото

Два товарни влака се разминаха на косъм от челен сблъсък край Карнобат. Тежката катастрофа е била избегната благодарение на влаковия диспечер, който подал сигнал и предизвикал изключване на напрежението. Драмата на релсите се разиграла в събота сутринта между Карнобат и село Церковски.

Още по темата

За нея потвърди главният ревизор по безопасността в Национална компания "Железопътна  инфраструктура" Бисер Минчев пред БНР.

Двата товарни влака тръгнали един срещу друг след като получили  разрешение от ръководителите на двете гари.

"Има ясно разписана нормативна уредба по какъв начин става това осигуряване на движението. В случая и двамата дежурни ръководители са нарушили грубо правилата", категоричен е Минчев. Той обясни, че дежурният в Карнобат изпратил влак към Церковски в същото време, в което дежурният ръководител от Церковски пропуснал транзитна композиция по същия път. И двамата не са си разменили необходимите телефонограми, както е по правилата.

"Абсолютно субективна човешка грешка, но грешка и на двамата дежурни ръководители, които са със сериозен трудов стаж. Благодарение на това, че имат голям опит и добро самочувствие като професионалисти, те са пренебрегнали правилата", смята ревизорът по безопасността.

Влаковият диспечер обаче разбрал грешката, обядил се на енергодиспечера, изключили напрежението и двата влака спрели на разстояние около 2 600 метра един от друг.

"Ще изчакаме разследването да завърши, след което ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност и не само на тях, а и на преките им ръководители", зарече се Минчев.

Той обясни и че отново ще бъде засилена контролната и превантивна дейност и ще има допълнително обучение на целия персонал, който отговаря за гаровата дейност в цялата железопътна мрежа. Тези, които не издържат съответните тестове, ще бъдат освобождавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase