Снимка: Reuters, архив

Днес в няколко от областните центрове на страната ще се проведе протест срещу цените на горивата. Недоволните се заканват да блокират ключови кръстовища.

Протестът се организира през Facebook, като организаторите изтъкват, че в цяла Европа цените на горивата са по-ниски от тези в България.

Още по темата

"Виновните са в Парламента и е време да потърсим сметка", заканват се във Facebook.

Освен от цените на горивата, организаторите са недоволни и от качеството на предлаганото в бензиностанциите, както и от борбата срещу монополите.

"Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни", допълват още организаторите.

Във Facebook събитията, организиращи протеста довечера, са две. Потребителите, заявили, че ще участват, сумарно са около 4600.

Протестиращите в Бургас дори се заканват да блокират магистралата в двете посоки. В София протестът започва в 10 ч. пред Народното събрание.

Протести срещу цените на горивата се организираха спорадично и през миналите години. През 2011 г. протестиращите излязоха с колите си и ги зареждаха с 20-50 стотинки.

Въпреки насрочения протест обаче цените на горивата вече тръгнаха надолу, като спадът е в рамките на 11-13 стотинки.

Шестията днес идват само дни след мащабната проверка на бензиностанциите в страната. Въпреки големите очаквания на едва 1% от проверените колонки у нас бяха констатирани нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase