Правителственият "Фалкон". Снимка: архив, Булфото

Правителственият самолет "Фалкон", в който пътува премиерът Бойко Борисов, не успя да кацне на Летище Пловдив - трите колесника не са се отворили, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът излетял от Варна за Пловдив, където в 18,30 часа трябваше да пререже лентата на новата спортна зала там, но полетът не успя да завърши.

Още по темата

След излитането си Фалконът не успял да прибере трите колесника. Това наложило екипажът от Авиотряд 28 да предприеме кръжене над морето, за да изразходва част от горивото и да кацне безаварийно обратно на летището, макар само един от колесниците да е сработил. 

"Премиерът Бойко Борисов запази спокойствие на борда", съобщиха от Летище Варна.

"Добре са всички пътували на борда", съобщи пред Dnes.bg и транспортният министър Ивайло Московски. По думите му проблемът е в електрониката, а не е механичен.

"Моето мнение е, че следващият сервиз трябва да е директно при производителя, защото явно не може да се открие къде точно стават тези проблеми", допълни още Московски.

Екипажът на авариралия "Фалкон" е получил забрана да прави опити за ново излитане. В момента друг самолет пътува към Варна, за да прибере министър-председателя. 

Обсъжда се и алтернативен вариант, но не се знае дали делегацията ще продължи към Пловдив, където хиляди хора очакват Бойко Борисов, за да пререже лентата на новата зала "Колодрума".

Там вече го чакат величия от родния спорт, сред които Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Йордан Йовчев. Националният отбор по волейбол също е под тепетата.

Откриването на "Колодрума" е дълго чакано събитие. Залата разполага с единствената на Балканите колоездачна писта и дава възможности за практикуване на над 20 вида спорт. В обекта бяха вложени 50 милиона лева. Залата разполага с 6200 седящи места.

Спортното съоръжение ще изпълнява функцията едновременно на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия.

Това е трета сериозна авария с правителствения самолет - през април той отлетя за ремонт в Швейцария заради техническа повреда, която бе открита във "Фалкон"-а. На 15 април стана ясно, че се е включила светлинната сигнализация за проблем при прибиране и спускане на колесника на самолета.

Съгласно инструкциите пилотите са направили заход за кацане. В това време самолетът е бил празен.

През февруари правителственият самолет също имаше проблем с единия колесник, който не се прибра при излитането.

Тогава той трябваше да откара премиера Бойко Борисов в Брюксел за среща на евролидерите.

За да кацне, "Фалкон"-ът кръжа над София повече от час, докато изразходи горивото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase