Снимка: bgonair.bg

Бежанците, които влизат в нашата страна, не представляват заплаха за националната ни сигурност. Те дори са най-ниско криминогенният фактор у нас и определено сред тях няма терористи, каза в ефира на България Он Ер бившият председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов.

"Истината и фактите говорят, че в чужбина, както и у нас, бежанците не са криминогенен фактор. Напротив, бежанците са хора, които търсят избавление от своето нещастие, това не са хора, които отиват някъде, за да вършат престъпления. Те търсят убежище за своите семейства", обясни Спасов.

Той допълни, че терористите циркулират наистина по границите, но те имат паспорти, защото са част от групировки, които имат ресурс и могат да им ги осигурят. Терористите не са със статут на бежанци, категоричен е експертът.

По думите му бежанската криза е много по-тежка в Италия, Испания и Гърция, но тези страни не се оплакват, че е застрашена националната им сигурност.

Според Спасов България не се възползва от възможността, която бежанската криза предоставя. Той представи и една нестандартна идея, като уточни, че не е негова, а на хора от Югоизточна България.

"Искам да поставя на дебат пред обществото идеята изоставените къщи в Югоизточна България да бъдат заселени с бежанци. Хората по своя инициатива казаха: "Защо не дойдат тия бежанци тука, ще ги настаним в нашите къщи. Защо държавата не отпусне един кредит, да бъдат възстановени тези къщи и да бъдат дадени под наем", каза Спасов.

Според него задача на политиците е да се опитват да задържат бежанците у нас, вместо те да отидат в Западна Европа. В подкрепа на думите си той даде и примери с други държави.

"Политиците трябва да убедят бежанците, че имат бъдеще тук и да допринесат към българската икономика. САЩ привличат образовани хора и им дават право да работят. Израел пресели милиони хора, без еврейски произход, за да засели пустинята заради демографската война, която води с Палестина. Ние сме също в демографска война, а кризата с бежанците е една възможност", аргументира се Спасов.

Експертът призова българското общество да не гледа само черно и бяло на нещата и направи паралел с българските ни герои.

"Нека не сме късопаметни, нека си спомним какви бяха Ботев, Левски, Раковски, хъшовете. Това бяха едни български бежанци", каза той.

Спасов отбеляза, че хуманността към бежанците е признак за цивилизованост на обществото.

"Ние не можем да си позволим заради ксенофобски мнения да загърбим какво се е случвало с нашите хъшове, да си спомним какво ставаше с нашите дисиденти по времето на социализма, нека си спомним и книгата "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", завърши Минчо Спасов.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase