Снимка: Булфото, архив

Над 2500 жители на варненския квартал „Възраждане” вече са се подписали срещу изграждането на жилища в района, в които ще бъдат настанени основно социално слаби граждани от ромски произход. Това каза Тодор Петронов, председател на Инициативен комитет „Възраждане”, цитиран от „Фокус“.

Събирането на подписите продължава и през почивните дни.

Подписката ще бъде депозирана в община Варна в понеделник, а в сряда жителите на квартала ще се включат в сесията на Общинския съвет.

Общинският парцел, на който се предвижда изграждането на 253 апартамента, се намира във Възраждане 2, между бул. „Република”, бул. „Трети март”, блок 34 и блок 33.

Строежът на новия блок в квартал „Възраждане” е част от плана на общината за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014 – 2020 г.

Днес той бе приет от общинските съветници от социалната комисия със сериозни разногласия.

В него е заложено изграждането на комплекси за настаняване на социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, като фокусът в цялата програма е насочен именно към ромите.

Тези апартаменти са предназначени и за ромите от кварталите „Аспарухово”, „Младост” и „Владиславово”, чиито незаконни жилища предстоят да бъдат съборени.

По програмата се предвижда и издаване на актове за търпимост на част от незаконните къщи, както и изграждане на инфраструктура около тях.

Предвидените в плана дейности възлизат на около 20 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

За поетапно алтернативно настаняване на ромски семейства от кварталите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владиславово“, които не притежават законни жилища, по програмата са заложени близо 3,6 млн. лева.

„Това са средства от нашите данъци и такси, които ние плащаме на общината, а нямаме изградени тротоари, улици”, изрази възмущението си Тодор Петронов.

Според него, това е дискриминация спрямо всички граждани от български произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase