Блокираният път. Снимка: bTV

Преди дни пътят между Созопол и Приморско беше затворен, като бариерите бяха бетонирани в земята. По този начин и достъпът до плажа "Алепу" е невъзможен.

Дори е сложена табела "Паркинг" и се събират пари от хората - от държавен плаж, възмущават се в социалните мрежи.

Според летовници през последните четири, пет години на това място винаги е имало ограда, като желаещите да стигнат до "шофьорския плаж" са плащали такса от 2 до 20 лв. в зависимост от модела на автомобила им. Новото тази година е, че оградата е бетонирана в асфалтовия път и преминаването вече е невъзможно.

"Пътят е затворен от грижа към хората. Този път не е нужен на никой, има околовръстен път", обяви пред bTV градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи.

Според него къмпингуването на този плаж, известен като шафьорския, е незаконно и всеки, който наруши това, следва да бъде глобен.

Междувременно туристи заподозряха, че затварянето на пътя се прави от грижа към хората в "Св. Тома".

"Това са несериозни аргументи", каза Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. Според него идеята за превръщане на въпросния път в пешеходна зона означава урбанизиране на местността.

"Това противоречи на твърдението, че искат да запазят резервата", допълни още Янков.

Летовници обаче смятат, че теренът се подготвя за застрояване. Според местните хора за това вече имало издадено строително разрешение от Община Созопол.

"Тук никога няма да има строителство", отвърна им кметът. По думите му бариерата все пак е незаконна, но пък е преместваема.

Той каза, че трябва да се запознае със случая и ако се установи, че има нарушение, отговорните ще бъдат глобени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase