Снимка БТА

Повече от 8100 изпълнители от цялата страна участват във фолклорния конкурс на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015" според данни на организаторите от община Смолян.

Певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната се представят на четири сцени на Роженските поляни. Сред участниците в конкурса е и българският емигрант от Аризона, САЩ, Антон Шекерджиев.

Още по темата

Около една четвърт от фолклорните изпълнители са от Родопите. Участниците се състезават в категориите певческа група, танцова група, група за народни обичаи, инструментална група и индивидуални изпълнители.

Наградите на лауреатите ще бъдат връчени утре, в третия ден на събора - 19 юли.

На роженските поляни, освен народни песни и музика, организаторите показват и традиционни - вече забравени в големия град и съвременното семейство, български занаяти и традиционни ястия.

Има изложения на български породи овце, кози, кучета, крави и биволи, на био храни и напитки. Има сцени на народни борби, чевермета, конни атракции и нестинарски игри.

Заради огромния интерес по пътя към събора се образува огромно задръстване. Опашката от автомобили започваше от Чепеларе.

Около 100 000 гости са посетили Роженския събор от началото на програмата, съобщиха от община Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase