Снимка: Булфото, архив

Кметовете, които са изхарчили стотици хиляди левове на данъкоплатците за луксозни коли, ще бъдат проверявани от държавата. Това заяви вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Те ще подлежат на санкция до 1500 лв., но само в случай, че бъде доказано по безспорен начин, че с покупката на скъпите коли са нарушили Закона за обществените поръчки, уточни Дончев.

Вече е разпоредено на ръководството на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка на случая с кмета на Балчик Николай Ангелов. Той се "отличи" с най-скъпата лимузина сред всички свои колеги кметове, а най-фрапиращото е, че при поръчката на возилото е заложил като изисквания точно определени екстри.

"Законът не може да гарантира морала”, коментира вицепремиерът.

Той допълни, че ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях.

Според него подобни разследвания само показват че има прекомерни харчове на общински пари и цялата система на местното самоуправление не работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase