Снимка: Булфото, ахрив

Замърсените територии след разлива на петрол в Бургас са основно тръстикови масиви, коментира пред "Фокус" министърът на околната среда и водите след проверката й рано тази сутрин на езерото Вая.

Екип на РИОСВ-Бургас е взел поредни проби за това дали има разширяване на разлива. След като резултатите станат ясни, на базата на засегнатата територия и степента на замърсяване до края на деня ще бъде ясно каква ще бъде санкцията на нефтената компания.

В момента се работи за достигане до точното място с багери, за да се установи каква е причината за разлива - дали е техническа или е в резултата на криминални набези.

Още по темата

"След дъжда, който преваля снощи, трябва да се установи дали има разширяване на разлива. Ограничени са площите, които са засегнати с разполагането на бонови заграждения. Организирана е работата на аварийните екипи на общината, на "Пожарна безопасност и защита на населението", на оператора "Лукойл Нефтохим".

Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви. Отстранява се и от дясната страна на пътя, където вече е установено точното място на спукването на тръбата. Там положението е по-тежко, но са взети всички мерки, за да се ограничат щетите. Това, което имаме като информация към настоящия момент, е, че е засегната буферната зона на езерото Вая. Взета е проба от вътрешността на езерото. Снощи беше направен анализ и не е установено замърсяване във вътрешността", коментира министър Василева.

По думите й няма засягане на зоната към морето. Няма опасност и за населените места, и за хората. Министърът коментира, че от снощи се правят непрекъснато измервания на чистотата на въздуха.

Разполагат се мобилни лаборатории, които ще следят състоянието на въздуха непрекъснато. Не се установяват и превишения на нормите на съдържание на вредни вещества във въздуха.

"Само в зоната на инцидента има превишение на съдържанието на бензин. При огледа не е установено да има мъртви птици, но има измряла риба в засегнатата площ. Езерото Вая и буферната му зона е защитена територия от мрежата "Натура 2000". Няма замърсяване на защитената територия, която се намира в близост до езерото. Разпоредено е на "Лукойл Нефтохим-Бургас" да осигурят и техниката и средствата за изгребване на замърсените води", каза още Ивелина Василева.

Пътят Долно Езерово –Братово остава затворен.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase