Снимка: архив Булфото

За две години от откриването по Дунав мост 2 при Видин - Калафат са преминали над 1,1 милиона автомобили. Това съобщи Любомир Низамов, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин Калафат" - АД.

Мостът бе открит на 14 юни 2013 г. и днес трафикът надвишава прогнозите на Министерството на транспорта - да преминат 100 хиляди превозни средства през първата година от откриването на моста, уточни Низамов, цитиран от БТА. А ето че за две години преминалите автомобили по съоръжението надхвърлят 1,1 млн.

Низамов каза още, че трафикът непрекъснато се увеличава. През моста преминават 1700 - 1800 автомобила средно дневно и след стартът на ремонтните работи на моста при Русе има значително увеличение на преминалите автомобили на Дунав мост 2.

За улеснение на транспортните фирми за заплащането на таксите са въведени всички видове безкасови плащания. Преминаването над Дунав при Видин - Калафат трае 3-5 минути, а с обработката на граничния пункт, където има пет платна и едно резервно за влизане и излизане, процедурата трае десетина минути, каза още Низамов.

Трафикът е предимно от преминалите тежкотоварни камиони с тегло над 12 тона, които формират 40-45% от
общия трафик. През летния сезон се констатира увеличение и на трафика на леки коли по моста.

Вече са приключили ремонтните дейности на участъците по моста от българска страна, където асфалтовата настилка беше повредена и се наложи преасфалтиране. Предстои ремонт на съоръжението от румънска страна.

Сега таксата в една посока за преминаване на Дунав мост 2 за леките автомобили е 6 евро, за камиони над 12 тона - 37 евро, а за по-леките камиони и автобуси е 18 и 25 евро, припомни Низамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase