Снимка: архив, Булфото

Заради финансовите си възможности средностатистическото българско семейство търси двустаен апартамент, макар да има нуждата от тристаен, обяви пред телевизия България Он Ер имотният консултант Гергинка Станкова. Честа практика е хората сами да преструктурират жилищата си, като от двустайни ги превръщат в тристайни.

Перфектното жилище за средното българско семейство има две спални, отделна кухня и хол и голяма тераса. Малка част от българите могат да си позволят толкова голям апартамент, затова повечето търсят двустайни, които да преструктурират.

Българите не разполагат с много средства за ново жилище. Едно средностатистическо семейство може да отдели около 40-50 хил. евро за нов апартамент. Хората държат на отделните помещения и затова най-често се търси старото строителство.

Според експерти засега най-търсени са тристайните апартаменти. Парите за ново жилище идват най-често от кредити, спестявания или продажба на друг имот в страната.

От сектора са на мнение, че на пазара на недвижими имоти търсенето нараства, но всичко зависи от доходите на населението. В столицата търсенето на апартаменти надвишава предлагането, но като цяло пазарът успява да задоволи нуждите на гражданите.

Официалните данни на Агенцията по вписванията показват, че за първото тримесечие на годината в столицата общият брой на сделките за продажби на имоти е нараснал с малко над 30%, а за страната се отчита ръст с малко под 9%.  За 2015 г. се очаква поскъпване на имотите с близо 4%.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase