Снимка: Булфото, ахрив

Във връзка с огромното струпване на ТИР-ове в последните няколко дни, на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов му се наложи буквално да нощува на границата. Към този момент обаче опашките достигат едва половин километър и обстановката е нормална. За сравнение преди седмица колоните се виеха между 10 и 20 км от границата.

Ваньо Танов обясни трудното преминаване през граничния пункт с внедряването на нова система за проверки.

"Внедряваше се нова система, която изискваше първо време, настройка, която напълно автоматизира процесите по изтегляне теглото на автомобила – това става автоматично. Ако има претоварване, тя го изчислява. Отделно има камери, които четат предния и заден номер на автомобила. Така че целия процес на вход по отношение на пътните такси, е абсолютно автоматизиран", обясни Ваньо Танов пред Нова телевизия.

Той се похвали, че приходите от пътни такси през първите 10 дни са нараснали 17 пъти, а сега са повече от 20 пъти. "И осемте трасета работят на автоматичен режим", каза още шефът на Агенция "Митници".

Според него се засилва и транзитния контрол. Това означава, че ТИР-овете, които пътуват от Истанбул за Европа, ще са проверени щателно на нашата граница.

"Понеже България става гарант за тази стока, ние сме врата на Европейския съюз, няма как ние да пломбираме камиона, без да е извършена проверка. Извършва се сканиране, както и физическа проверка, за да се уверим, че това е стоката, че няма контрабандна стока, и по този начин ставаме гарант като слагаме българска митническа пломба", добави той.

Ваньо Танов добави, че сега се обработват около 450 автомобила на вход, като за цялата смяна бройката се увеличава на 900. Той прогнозира, че при добра организация и от турска страна, броят на обработените автомобили може да достигне и до 1500.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase