Снимка: архив, Булфото

По около 500 бежанци дневно се опитват да влязат в България. Това съобщи пред вестник "Монитор” депутатът на ГЕРБ Христо Гаджев, позовавайки се на статистика на МВР.

Очакванията на Гаджев е бежанският натиск да се засили със затоплянето на времето.

Именно затова е започнала съвместна операция между МВР и Министерството на отбраната по охраната на границата ни. Гаджев обясни, че се предприемат необходимите действия нелегалните имигранти да бъдат засечени от камерите на Гранична полиция, за да бъдат прихванати още на браздата. Той припомни пред всекидневника, че предстои да се завършат процедурите по избор на изпълнители за строителството на оградата по границата ни с Турция.

Христо Гаджев не отхвърля възможността нелегалните имигранти да се опитат да влязат в страната ни и по море. "Напълно е възможно, когато се завърши това съоръжение, да се засили трафикът по море”, каза той. Въпреки това обаче по думите му е по-вероятно Румъния да бъде по-желаната дестинация по вода.

"Трябва много да внимаваме да не станат инциденти като в Средиземно море”, допълни той и заяви категорично, че засиленият контрол в Средиземно море няма да доведе до увеличен бежански поток към България. Причината за това е, че става въпрос за два потока – единият от Сирия, а другият – от Африка.

"За нас е много важно да имаме много добре координирана политика с Република Турция”, допълни депутатът от ДПС и зам.-председател на комисията по отбрана Янко Янков. По негови думи добрите взаимоотношения и общите действия срещу трафика и ислямския фундаментализъм трябва да са част от отношенията ни с южната ни съседка.

"За нас едно сериозно нарастване на бежанския поток може да има фатални последици – нямаме нито финансов ресурс, нито достатъчно възможности за създаване на бази за временно настаняване, нито адекватна политика за социална адаптация”, коментира още Янков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase