Снимка: Dnes.bg

Военното министерство пуска два безпилотни самолета и два бронирани автомобила, които ще разучат и влязат в дълбочина в складовете. Това съобщи военният министър Николай Ненчев, който пристигна в района на взривените складове.

„Възможно е да пуснем и три безпилотни самолета, това ще се случи възможно най-рано”, каза още Ненчев.

Още по темата
На място дойде и икономическият министър Божидар Лукарски, чието министерство е принципал на ВМЗ-Сопот.

„Подчертаваме, че става дума за складова база, която не е свързана с работния процес. Там има само двама охранители. Единият от тях е подал сигнала, а по-късно са били евакуирани”, съобщи Лукарски.

Министърът на икономиката уточни, че това е така нареченият цех "Шести холандски склад", в който е имало складирани около 2000 неуправляеми ракетни снаряди - НУРС. При взривяването си те предизвикват ефектни взривове, което паникьосало хората, коментира той.

Взривът от складовете във ВМЗ-Сопот е изпочупил прозорци на къщи в Иганово. Това съобщи пред Dnes.bg кметът му Стефан Данчев. Пътят към Иганово е затворен, пропускат се само пожарни, линейки и полицейски автомобили.

„250 човека от селото са евакуирани, има счупени прозорци на къщи”, съобщи Данчев.

По-късно през нощта част от хората се върнаха по домовете си.

"Има останки от снаряди, които падат около нас". Това разказаха пред Dnes.bg хора от Иганово, които живеят само на два километра от взривените складове.

Първият сигнал за инцидента е получен в 19.30 часа от охранител на складовете. Според запознати взривната вълна е обхванала 20 склада. В тях се съхраняват неуправляеми реактивни снаряди.

Спешно замерване на вредните емисии във въздуха показа, че няма опасност за населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase