Общ преглед

Седмица хиляди домакинства са без ток. Най-тежко е положението в Кърджалийско.

Още по темата

Само в района на Ардино има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят. Без ток са 393 населени места в страната. Десетки, стотици хора са блокирани в снежните преспи без храна и ток близо седмица. До много от тях помощта на държавата не стига, затова те сами тръгват да търсят спасение.

На територията на Кърджали работят 300 спасители, като само за последните 24 часа те са участвали в 25 спасителни операции. В Черноочене, Ардино и Джебел все още има населени места, които са откъснати от света. Снегорините разчистват пътищата, но снегът на места е по-висок от два метра и това затруднява работата на снегорините.

„Има много паднали дървета и стълбове на ЕВН, усложнява се от това, че няма как да пипаме техни съоръжения, за да не нанесем по-големи съоръжения и да не съборим стълбове, така че продължават работите”, разказа пред Dnes.bg кметът на община Черноочене Айдън Осман.

Близките на Месут от Черноочене са без хляб почти цяла седмица. Той вървя 3 часа пеша до най-близкото село, за да снабди семейството и съседите си с насъщния.

„От 6 дни нямате ток, нямаме обхват – нищо няма. Нито пътищата са отворени, нито запаси имаме, нито брашно, затова реших да тръгна за хляб”, разказва Месут.

Хеликоптер със спасители и медици на борда достави медикаменти и хранителни продукти в труднодостъпните райони. Със заповед на областния управител на Кърджали всички водни обекти са под постоянно наблюдение.

Почти всички електропроводи в района на Ардино и Черноочене са паднали заради снежната буря. Хората продължават да са без ток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар