Снимка: БТА

Положението в страната след падналия сняг наистина е притеснително и критично, призна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Гражданите не могат да очакват пътищата да се изчистят, а токът да се възстанови с магическа пръчка, при условие, че снеговалежите не спират повече от 48 часа. Срещу природата много трудно се върви”, добави Павлова.

Тя отчете, че има две области с обявено бедствено положение. "Именно за това през цялото денонощие, от снощи от 7 часа до тази сутрин, беше затворени изцяло цялата третокласна мрежа, защото 48 часа вали, има навявания и на пътя и снегът е над един метър и половина”, посочи министърът.

Павлова увери, че властите в бедстващите райони – Кърджалийско, Смолянско и Хасковско работят непрекъснато за нормализиране на ситуацията. "Има свръхочакване – не може през зимата пътищата да са сухи. Съгласно стандартите, ако има 3 см сняг на магистралата, това се счита за перфектно изчистена магистрала. Нормално е на магистралата през зимата да има сняг. 5 см сняг е стандартът за почистване на второкласните пътища и 10 см утъпкан сняг по третокласните пътища”, обясни Лиляна Павлова.

Тя посочи, че магистралите вече са обработени при зимни условия и усилията вече са насочени към второкласна и третокласна мрежа.

Лиляна Павлова допълни, че е разговаряла с енергийния министър Теменужка Петкова, която уверила, че тече ремонт на всички аварирали далекопроводи. „Дори аварийните екипи закъсват в дълбокия сняг и са изпратени специални шейни, с които да се придвижват”, изтъкна регионалният министър.

Тя информира още, че е прелял язовирът в близост до Мини „Марица Изток” в Стара Загора и заплашва да залее жп релсите, по които се доставят въглища от рудника до най-големия ТЕЦ в страната – „Марица Изток 2”. „Взети мерки да не се залеят жп линиите”, увери Павлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase