Снимка: МРРБ

Трасето на автомагистрала „Хемус“ ще бъде променено и тя ще преминава на 15 км от Велико Търново в района на с. Поликраище вместо досегашните близо 30 км. Там ще бъде изграден и по-голям пътен възел, през който ще се пресичат трасетата на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата
„Водени от разбирането, че трябва да направим всичко необходимо, за да привлечем туристическия поток, транзитният трафик от Дунав мост и възможностите, които предоставя летище Горна Оряховица, считаме, че промяната е  икономически обоснована“, посочи Павлова.

Новото трасе беше огледано на място от експертите и регионалния министър.

Пътният възел ще е в близост и до летище Горна Оряховица, а пътят до него ще се рехабилитира, стана ясно по време на огледа.

„Считаме, че новото трасе и от регионална, и от икономическа гледна точка е най-доброто решение“, допълни Лиляна Павлова.

Предстои да се направи препроектиране на участъка, както  и точни изчисления с колко би се оскъпил проектът заради промяната. 

Павлова подчерта, че изграждането на „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството.

„Вече предсрочно обявихме търговете за първите 60 км между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч. Паралелно с това сме възложили цялостното проектиране за останалите два етапа. Първият от разклона на Плевен и Ловеч до Велико Търново, който е 85 км, и вторият - от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км“, отбеляза регионалният министър.

По думите й за финансиране от ЕК по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът се обосновава като цялостен коридор, като се очаква през новия програмен период 2014-2020 да бъде налично финансиране за части от проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase