Снимка: Булфото, архив

Няма сигнали за намерени мъртви птици в Силистренско, където се намира и известният резерват "Сребърна", обитаван от голяма колония на къдроглави пеликани.

Още по темата
Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид, цитиран от БТА, след като па-рано днес заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че е регистриран първият случай на птичи грип и че носителят на заразата е загинал къдроглав пеликан, намерен в защитената местност "Пода" край Бургас
 
Д-р Себахтин Халид припомни, че в края на миналата година на заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки за ограничаване на евентуалното разпространени на инфлуенца по птиците в България чрез диви мигриращи птици.

Мерките, които досега не са отменени, са набелязани заради установени тогава огнища на инфлуенца по птиците в държави от Западна Европа.

Предвидени са проверки за болни или умрели диви мигриращи или съжителстващи с хора птици, ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в регистрираните птицевъдни обекти и на пазарите за нерегламентирана търговия с птици.

Разпоредено е транспортирането на птици да се извършва само с изрядни ветеринарно-медицински документи за произход и здравословно състояние според Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Разпоредено е кметовете и кметските наместници да предупредят населението да съобщава незабавно на ветеринарните органи при откриване на трупове на домашни и диви птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase