Архив: Булфото

Всички лифтове в зимните ни курорти са изправни и очакват туристите. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес присъства на проверка на лифт "Студенец“ в Пампорово. Нередности по съоръжението не са били открити.

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) са направили и комплексни проверки на хотелите в курорта - на хигиената, обслужването, безопасността на асансьорите в хотелите и други.

Още по темата
От началото на годината са извършени 3100 проверки на асансьори и на 80 км въжени линии, като са наложени 270 акта за 27 000 лв. Актовете са предимно за нарушения при поддръжката на асансьорите, свързани предимно с умишлено изключване на защитните механизми, износени шайби и улеи на шайби, износени кабини, шумове в двигателите и други, допълват от министерството на икономиката.

Проверките са свързани и с това дали заведенията и хотелите отговарят на категоризацията. Гледа се дали се водят изискваните два регистъра – единият за настаняване на гости, а другият-  за жалби и оплаквания. Следи се също за наличието на ценоразписи, поставени на видно място.

Комисията за защита на потребителите е извършила общо досега 7500 проверки, свързани със Закона за туризма. Издадени са 800 акта за административно нарушени. По време на проверките са наложени около 195 мерки за временно затваряне на заведения, обобщи зам.-министър Везиева.

По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на удостоверение за категоризация, с поддържане на регистри, които на се в съответствие с утвърдените от министъра на икономиката. „Друга част от нарушенията  са  липса на коректно записване на настанените туристи, с липса на ценоразписи, поставени на видни места, както и обявени карт-менюта в ресторантите", допълни Везиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase