Сградата на училището в Дебелт. Снимка: Булфото

Директорката на училището в Дебелт Таня Вангелова е депозирала молба за напускане от 12 декември, като е взела това решение доброволно, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Повод за това стана шокиращ случай от края на миналата седмица, когато осмокласник от ромски произход е изнасилил момче от пети клас в тоалетна в училището. След инцидента пострадалото дете е било прието в МБАЛ-Бургас с разкъсвания.

Още по темата
Случаят доведе до голям протест в Дебелт, като жителите на селото обявиха, че се страхуват да пуснат децата си на училище и искат виновникът за случилото се да бъде наказан.

Заместник-министър Ваня Кастрева отбеляза, че Регионалният инспекторат по образованието е предприел проверка по случая и са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за техните родители. В училището в Дебелт са изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози, отбеляза още Кастрева.

Тя обясни, че в резултат на проверката и след разговор с директорката на училището Вангелова е депозирала своята молба за напускане от 12 декември. Попитана дали МОН е наложило това като наказание на директорката, Ваня Кастрева уточни, че директорката е взела решение да напусне доброволно.

„Директорката на училището в Дебелт има вина по случая“, посочи заместник-министърът на образованието и допълни, че проверката в училището е констатирала пропуски в осъществяването на политиката за задействане на координационния механизъм за деца в риск.

"В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал за това, че детето е споделило, че има някакъв проблем, директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", коментира Кастрева.

Тя каза, че МОН се е самосезирало за насилието срещу дете в училището в Дебелт, и добави, че по случая проверки правят и други институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase