Снимка: архив, БулФото

Около 10-12 млн. лева годишно са глобите и наказателнитe постановления, които издава Изпълнителната агенция по горите. От тях събираемостта е едва 10-15%, съобщи в Русе изпълнителният директор на ИАГ Тони Кръстев.

По думите му липсата на наказуемост на нарушителите е най-сериозният проблем. Той обясни, че Изпълнителната агенция по горите е положила много усилия, като са били сключени и договори с частни съдебни изпълнители.

Получило се обаче така, че "вместо да наказваме нарушителя, държавата прави допълнително разходи, за да установи, че не може да накаже нарушителя".

Кръстев даде пример, че дори частните съдебни изпълнители отказвали да вземат наказателни постановления на нарушители, за които им е известно, че нямат имущество, защото не можели да направят нищо.

Той обясни, че е подготвено писмо до министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на финансите с предложение в закона за административните нарушения и наказания да бъде допълнено като вид наказание и полагането на общественополезен труд.

По думите му има голяма категория хора, които законодателството не може да накаже, тъй като те нямат доходи и имущество и не могат да им бъдат събрани глобите.

Кръстев обясни, че ще се радва, ако този принудителен труд бъде полаган в горите - за почистване, за залесяване. Той даде пример, че най-много актове са издадени за незаконно транспортиране на дървесина и за незаконна сеч.

Кръстев каза още, че до лятото на следващата година ще бъдат въведени и електронните превозни билети, като целта им е да се избегне фалшификацията.

По думите му към момента незаконната дървесина е в обем, който нанася вреди на бизнеса, като на това трябва да се сложи край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase