Снимка: архив, БулФото

В шест - седем области на страната няма пълна готовност за предстоящия зимен сезон. Това каза Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пред БНТ.

Още по темата
Проверката за готовността за поддържане на пътищата е направена преди седмица, но се очаква към утрешния ден пропуските да бъдат отстранени, стана ясно от думите му. Фирмите са задължени да имат запас от инертни материали – пясък и химикали. Тъй като от днес се въвежда зимното поддържане на пътищата, те трябва вече да разполагат с необходимите количества, иначе ги заплашват финансови санкции.

В петък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че в много области са изтекли договорите на фирмите за зимна поддръжка. Процедурите са обявени твърде късно и се създава критична ситуация, най-вече за края на зимата. Затова през тази седмица АПИ ще сключи временни договори с фирмите по места, докато се сключат постоянни, четиригодишни контракти.

Днес Лазаров потвърди, че критичните области по отношение на зимното поддържане на пътищата са Плевен, Стара Загора, София, Перник и Смолян. Причините за всяка област били различни.

Запитан защо в средата на ноември не са подписани договорите, а фирмите пък от своя страна не са осигурили техника и материали, Лазаров потвърди, че наистина има такъв проблем.

Той допълни, че договорите като концепция са били готови още в средата на 2013 г., но процедурите са били пуснати едва през лятото на 2014 г. Имало обжалвания, тъй като 4-годишният срок за поддържане на пътищата в дадена област е атрактивен за фирмите. Сега най-критично било положението с контрактите, които изтичат до декември 2014 г. В тези случаи те ще бъдат продължени до края на зимата.

По повод идеята фирмите да изпращат техниката си шест часа преди снеговалежа към 300 рискови точки по цялата пътна мрежа Лазаров обясни, че това е нова концепция в зимното поддържане.

Обикновено критичните места са едни и същи – там винаги се натрупва сняг и стават задръствания. За пример шефът на АПИ посочи прохода Витиня на магистрала „Хемус“. При планирана разстановка на техниката ще се избегнат ред организационни проблеми, включително снегорините няма да попадат в задръствания, смята той.

„Точно поради тази причина 6 часа по-рано, с проверени, запалени двигатели, пълни с химикали и с инертен материал, машините ще се намират на тези точки и ще започнат обработката на пътния участък буквално след първата снежинка“, обясни той.

Въпреки това Лазар Лазаров припомни, че Пътната агенция не е готова за посрещането на зимата, включително заради недостиг на 15 млн. лв. в бюджета й за подготовка на пътищата за студените месеци.

Всяка година зимното почистване струва между 45 и 55 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат заложени в Бюджет 2015, обясни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase