Снимка: Булфото, архив

Вторият по големина храм в България - "Св. Димитър" във Видин е опасен - шест от куполите му се рушат, а за ремонт са необходими близо 250 000 лева, алармира пред БТА Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и председател на катедралата.

Храмът "Свети Димитър" е строен е преди близо 120 години, но основен ремонт досега не му е правен. Силно напукани от времето са шест от общо деветте купола на храма, като два от тях са най-застрашени от срутване, разказа епископът.

В югозападната част на залата има много сериозна опасност от срутване. Падналите тази пролет и лято проливни дъждове допълнително са увредили конструкцията на куполите. Течовете от покрива са многобройни, а в най-тежко засегнатите участъци са зейнали огромни фуги и цепнатините се виждат с просто око отвътре в храма. На места пукнатините са толкова големи, че могат да се видят тухлите, с които е градена църквата.

Частичен ремонт на храма е правен по проекта "Красива България" през 2006-2007 г., когато е пребоядисана само фасадата му. След това са се появили още повреди по покривната конструкция на храма и по стените. Била е премахната голяма част от медната ламарина, която е покривала куполите и е била заменена с обикновена, а на места дори не е била сложена, са констатирали свещениците от храма.

Епископ Поликарп уточни, че точният разчет за спешните и неотложни ремонтни дейности на засегнатите куполи и подмяна на ламарината и на част от покрива ще струва 239 122 лв., които свещениците се надяват да се отпуснат от държавата.

Ръководството на храма е ограничило достъпа под най-опасния, страничен десен купол. В Светата митрополия дори обсъждали преди време възможността храмът да бъде затворен за достъп на поклонници и туристи. Надделяло е мнението църквата да не се затваря, а само да се ограничат със сигнална лента опасните места, допълни епископ Поликарп.

Във Видин обмислят да създадат инициативен комитет за набиране на средства за спасяването на храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase