Снимка: Dnes.bg

В пазарджишкото село Цар Асен продължават да се питат каква е причината водата им да не става за пиене и кой е виновен за отравянето й.

Водата не трябва да се използва за пиене, предупредиха преди ден здравните власти. До забраната се стигна, след като киселинни води, богати на тежки метали, се вляха в река Луда Яна. Причина за екологичната криза е преливане на водоем заради аварирала помпа на съоръжението. 

„Водата мирише на тиня”, оплака се пред Dnes.bg един от жителите на селото. Хората са принудени да купуват минерална вода, защото тази от чешмата не става за пиене.

Още по темата
„Заради рудника е всичко, сипват химикали, за да изличат метали”, твърди друг жител на Цар Асен.

През целия ден продължи изпомпването на водоема в село Цар Асен заради вливането на киселинни води с тежки метали в река Луда Яна. Инспектори от екоинспекцията в Пазарджик взеха проби на водата.

„Работят две вакуум помпи за изпомпване на водите, взети са водни проби от селата Росен и Цар Асен, на този етап, нямаме получени резултати, но предположенията са, че няма да окаже вредно влияние върху състава на водата, тъй като има голямо разреждане в реката”, съобщи пред Dnes.bg инж. Трендафил Вълов – главен експерт по опазване на водите в РИОСВ-Пазарджик.

Препоръката на здравните власти е водата да не се ползва за питейни нужди.

„Взели сме превантивни мерки, да не се използва за пиене, докато не излязат резултатите”, казва кметът на село Цар Асен Антоанета Генова.

Пробите на питейната вода ще бъдат анализирани в лабораторията и ще бъдат оповестени в понеделник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase