Снимка: архив, БулФото

Кражбите и посегателствата върху железницата продължават, съобщиха от БДЖ.

Най-често срещаните случаи са поставяне на предмети върху железния път, замерване на влакове с камъни, умишлено спиране на товарни влакове с цел грабеж, посегателства на части от вагони и локомотиви, кражби на всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени на складовете за вторични суровини.

От железниците посочват, че подобни посегателства са огромен риск за сигурността на движението и биха могли да доведат до катастрофи с непредвидими последствия.

Само от началото на годината до средата на месец октомври НКЖИ е регистрирала 397 кражби на стойност 1 060 627 лв.

В „БДЖ - Пътнически превози” са регистрирани 111 кражби на стойност около 400 000 лв., а в „БДЖ - Товарни превози” те са в размер на над 100 000 лв.

От началото на 2014 г. досега са регистрирани 11 случая на умишлено поставяне на различни предмети върху железния път, поради които се е стигало до нанасяне на щети по локомотиви и мотрисни влакове. Обикновено предметите, които се поставят върху железопътните линии, са камъни, автомобилни гуми, клони и др.

Много често пътническите влакове са обект и на замервания с камъни. От началото на годината досега са регистрирани 49 случая, при които по влакове на БДЖ са хвърляни камъни.

При 10 от тези случая обект на злонамерените действия са били мотрисите „Дезиро”, които заедно със спалните вагони са най-новият подвижен състав на железопътния превозвач.

При два от случаите на замерване на пътнически композиции с камъни са пострадали двама пътници. През 2013 г. случаите на замерване на влакове с камъни са 92, а щетите от тях възлизат на над 100 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase