Колаж: Dnes.bg

Седмицата за България мина в търсене на важни политически отговори. Въпреки официалния старт на 43-тото Народно събрание много неизвестни останаха пред политиците и страната ни около бъдещия кабинет.

След много разногласия и редица срещи все още не е ясно дали ГЕРБ и Реформаторите ще подпишат коалиционно споразумение и ще правят заедно кабинет, а Патриотите ще подкрепят програмата им, без да участват във властта.

Първото тържествено заседание на парламента започна със звънец, ударен от 71-годишния Стефан Данаилов от БСП. За първи път в залата седнаха депутати от 8 партии. Председателското място отново пое Цецка Цачева, но този път с 8 заместници. Към реформи, а не към противопоставяне призова президентът Плевнелиев новите депутати. Лидерът на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов заяви, че е готов на всичко в името на стабилността и очерта различни варианти за бъдещо управление, както и за неговия мандат.

А докато вътре в парламента се провеждаше тържественото заседание, отвън имаше протест - срещу избора на депутата Александър Методиев, известен като Бат Сали, от ДПС в Кюстендил.

И въпреки че парламентът започна делово работа с изготвена програма за седмицата, консултациите за бъдещия кабинет останаха обвити в неяснота и стигнаха до задънена улица.

Големи очаквания се възлагаха на специално организираната лидерска среща на партиите в НС, организирана от ГЕРБ, но резултат от нея нямаше. Разбра се само, че бъдещата коалиция ще е дясноцентристка. Тогава Борисов видя като единствен вариант за правителство коалиция с Реформаторите. Те обаче поискаха участие и на Патриотичния фронт, който заяви, че ще бъде извън кабинета и само ще го подкрепя.

В заплетения казус се намеси шефът на ЕНП Жозеф Дол, който се срещна с лидерите на четири от партиите в НС – РБ, БСП, АБВ и ДПС. На срещите присъстваше и Борисов. Дол поиска бързо да се състави стабилно правителство и предупреди, че от това зависят парите от еврофондовете. Борисов пък заяви, че ако Реформаторите се откажат от коалиция, ще прави кабинет само на ГЕРБ и обяви Патриотите за неприемлив партньор.

Но дори намесата на Дол не доведе до яснота за бъдещия кабинет. В парламента и извън него отново продължиха совалките – някои официални, други тайни, между ГЕРБ,  Реформаторите и Патриотите в търсене на решение. В крайна сметка тъкмо се разбраха за основното - двупартиен кабинет на ГЕРБ и Реформаторите, подкрепян от ПФ, и преговорите отново забуксуваха. Бойко Борисов обяви, че не е оптимист за съставянето на кабинет и дори обясни, че ако до понеделник няма споразумение, в сряда ще върне мандата.

Президентът Росен Плевнелиев също даде знак, че е нужна яснота и започна консултации с партиите в НС, за да връчи мандат за съставяне на кабинет, които ще продължат до 5 ноември.

Горещата тема за съдбата на КТБ влезе в парламента и за няколко дни претърпя пълен обрат - първо беше направена заявка, че ще се прави опит за оздравяване на КТБ, после обаче държавата се отказа от тази идея.

Прясносформираната временна бюджетна комисия прие решение, което на практика предвиждаше оздравяване на КТБ, в пленарна зала обаче точката влезе в променен вид, а после съвсем отпадна при гласуването по искане на ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че има внесена оферта за КТБ– да бъдат отпуснати 2,3 млрд. лева за рекапитализацията й. Според представители на вложителите предложението идва от консорциум, в който влизат инвестиционният фонд на руската банка ВТБ – Gemcorp, австрийският фонд EPIC и Оманският държавен фонд. Консорциумът обаче иска 50% участие на държавата. Офертата противоречи на българското и европейското законодателство, обяви шефът на БНБ Иван Искров пред депутатите в пленарната зала, лидерът на ГЕРБ прозря, че КТБ не може да бъде спасена, и парламентът се отказа от първоначалната си идея.

Страната ни беше обхваната и от притеснението заплашва ли ни газова криза и ще имаме ли парно през зимата. Енергийният министър Васил Щоновпризна, че доставките на природен газ от Русия са намалели през седмицата. По неофициална информация проблемът бил технически. Недостигът се компенсира с газ от хранилището в Чирен. Газовият доставчик "Булгаргаз“ предупреди топлофикациите, че започва да намалява с 50% доставките на природен газ, но Щонов увери, че хората няма да останат на студено тази зима. Успокоение внесе и новината, че Русия, ЕС и Украйна са постигнали в Брюксел споразумение относно подновяване на доставките на руски природен газ през тази зима.

На фона на опасенията за парното зимата изненада октомврийски страната. Много населени места останаха без ток, селища бяха откъснати заради затрупани със сняг пътища. Снегът затвори училища в четири области - Габрово, Ловеч, Разград и Силистра. Бедствено положение беше обявено в Габрово, Севлиево и Бургас. Едва към края на седмицата страната започна да се възстановява от снежното бедствие.

Изминалата седмица в Украйна мина под знака на промяната - в страната се проведоха предсрочни парламентарни избори. Те са първите след падането на проруския режим на Виктор Янукович. След вота стана ясно, че шест партии ще си разпределят 450-те места във Върховна рада. Водещи са проевропейските партии – на премиера Арсений Яценюк и на президента Петро Порошенко. Другите четири партии са "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садов, Опозиционният блок на привърженици на Янукович, Радикалната партия и националистическата “Отечество”. Още в първия ден след изборите в страната започнаха преговорите за съставяне на управляваща коалиция, а очакванията са да приключат до 10 дни.

САЩ заявиха, че са готови да работят с новото правителство за насърчаване на реформите в страната и уреждане на конфликта в югоизточната й част, а Москва коментира, че не очаква след изборите да има промяна в отношенията между двете страни.

В корпоративния свят пък новина номер 1 стана едно интимно признание. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви публично, че е гей, в лично есе. Той беше категоричен, че се гордее с хомосексуалната си ориентация и дори я определи като един от най-великите дарове, които Господ му е дал. Шефът на Apple призна, че доста от колегите му в компанията са били наясно с това, че е гей, и въпреки това не му е било лесно да се реши да го разкрие публично.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase