Снимка: архив, БулФото

Минималните цени на таксиметровите услуги във Варна да бъдат увеличени с 50%. За това настояват от независимия транспортен синдикат „Авто-94” в предложение до Общинския съвет в града.

Браншовиците основават искането си на промяна в Закона за автомобилните превози, касаеща минималната цена на таксиметровата услуга. Те настояват дневната тарифа на такситата във Варна да бъде увеличена от 0,80 на 1,20 лв. за километър, а нощната – от 0,90 на 1,30 лв.

При условие че основното гориво е бензин или дизел, синдикатите настояват минималната цена на километър да бъде 1,50 лв. Новите цени на услугите ще помогнат на таксиметровия бранш да излезе от сивата икономика и да плаща данъци и осигуровки, смятат още браншовиците.

В подкрепа на искането си от „Авто-94” са приложили разбивка на разходите на едно такси за година, които според тях възлизат на около 22 600 лева.

В това число влизат всички такси, застраховки, данъци и прегледи, но не влиза амортизацията. За ремонт на автомобила при изминати 50 400 км трябват още около 4000 лева за смяна на части, гуми, антифриз, накладки, ремъци и други ремонти.

Автор: Слав Велев

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase