Снимка: БТА

Гръцките боеприпаси, които се предполага, че са довели до взрива в завода в Горни Лом и е трябвало да бъдат унищожени, са били предложени на страната ни още през 2007-2008 година. Това съобщи Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем” по Нова телевизия.

Още по темата
Военният завод „Терем” също е кандидатствал за отделни видове боеприпаси, за които е имал технологии, но по-голямата част от тях са били много опасни, трудно се обезвреждат и са силно запалими. 

"Заводът в Горни Лом спечели поръчката, защото ние искахме да вземем само някои, но тя беше анблок", обясни той.

Според него заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба КОС.

„За да спечелят тази поръчка, те трябва да имат тези скъпи технологии”, допълни още експертът.
 
На въпрос защо България се е превърнала в терен за обезвреждане на боеприпаси на съседни страни Марин Иванов отговори, че най-вероятно това е така, защото рискът е висок и е възможно загуба на жива сила.

„Минимизирането на риска предполага използването на скъпи технологии, но ние не купихме такива и остана това да става на ръка, с жива сила”, каза още той.
 
Според него в утилизацията няма голяма печалба.
 
„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом и нарушение на технологията и голямо количество складирани боеприпаси в близост до мястото за обезвреждането им. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия”, коментира друг експерт по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш зам.- министър на отбраната Валентин Радев.

Той припомни, че през 2010 г. също имаше такъв инцидент в този цех и отново с гръцки мини.

Тогава имаше небрежност на работниците, вероятно същото е станало и сега, допусна Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase