Снимка: Булфото, архив

Предстоящата зима ще е по-мека от обичайното, обещават синоптиците. 

"Всяка есен имаме цъфнали дръвчета и храсти и всяка година се казва, че зимата ще е люта, а през последните пет години няма такова нещо. Доста абсурдно е твърдението, че тази зима ни очакват температури от -40 градуса“, коментира синоптикът Ивайло Славов по Нова телевизия.

По думите му големите метеорологични центрове не дават такива прогнози. Очаква се през ноември температурите и валежите да са около нормите.

Според прогнозите декември и януари ще се с градус- два по-топли от нормалното, а през февруари температурите отново ще е около нормата.

През март се очаква валежите да са малко над нормата.

"По моделите на всички големи центрове излиза, че зимата би трябвало да е по-топла”, каза още експертът.

Той припомни, че най-ниската температура измерена в България през януари е била -38 градуса в Трън през 1945 г., но според него едва ли ще бъде подобрен този рекорд.

Меко време се очаква до средата на януари, но и тогава не са изключени ниски температури. Към февруари и март времето вече ще е значително по-студено, смята друг синоптик  - Симеон Матев.

Според него, въпреки че сега времето изгледжа студено и тази година ни чака циганско лято. То ще настъпи през ноември, когато месецът ще е топъл, заяви Матев по TV7.

Обикновено циганското лято идва след Димитровден, който е на 26 октомври, коментира синоптикът.

Според данните на метеоролозите в сряда и четвъртък тази седмица ще бъде слънчево.

В петък ни очаква нова порция студен въздух с дъжд, но в края на септември и началото на октомври времето ще е без валежи, сухо и типично есенно.

В началото на октомври ще паднат първите слани.

През октомври температурите и валежите ще са близки до нормата, допълни още Матев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase