Снимка: Булфото, архив

За замърсяване на околната среда над допустимите норми екоиспекторите са наложили 28 санкции през август. Постъпилите суми по наложени санкции за завърсяване са 356 947 лв., съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Още по темата

През месеца експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени 1 709 проверки на 1 527 обекта. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 686 предписания. Съставени са 75 актове и са издадени 74 наказателни постановления на обща стойност 256 400 лв.

През авугст най-големи санкции са наложени по Закона за управление на отпадъците - от РИОСВ-Бургас в размер на 60 000 лв., на община Сунгурларе за незаплащане на такси за месечни отчисления за депа и от РИОСВ-Благоевград на „Тели Ресайклинг БГ“ ООД, София в размер на 50 000 лв., за извършен незаконен трансграничен превоз на опасни отпадъци. Със 7 000 лв. са санкционирани „Екон – 91” ООД, гр. Русе за неправилно съхранение на отпадъци (РИОСВ-Русе) и „То и Ко Партс“ ЕООД за третиране на отпадъци без необходимото разрешение (РИОСВ–Пловдив).

От РИОСВ-Варна са наложени три текущи месечни санкции, за превишаване нормите за допустими емисии на азотни оксиди, изпускани в атмосферния въздух, на “Булгартрансгаз” ЕАД, гр. София, Компресорна станция Провадия, на обща стойност  3 728 лв. От РИОСВ-Плевен е санкционирано „Лукойл България ЕООД, София с 6 000 лв. за  неподдържане на техническо досие на хладилните и климатичните инсталации в бензиностанция в Плевен  и неизвършени проверки за херметичност след ремонти на климатичните инсталации в бензиностанция в Тетевен.
За констатирано превишение на нормите за шум в околната среда, от РИОСВ-Пловдив е издадено наказателно постановление, на стойност 2 000 лв., на „Дружба Стъкларски Заводи“ АД, площадка  Пловдив.

За превишения на индивидуалните емисионни ограничения в отпадъчни води, зауствани в повърхностни водни обекти от РИОСВ –Пловдив е наложена месечна санкция от 4 667 лв. на „Галус-2004“ ЕООД, а „Оберьостерайхише Биодизел България” ЕООД, Русе е санкциониран с 2 000 лв. от РИОСВ-Русе.

За заустване на отпадъчни води без издадено разрешително, от РИОСВ-Пловдив и Русе са глобени с по 5000 лв. „Аладин фуудс“ ООД и „Булмилк-2010” ЕООД, мандра в село Ветово, а от РИОСВ-Перник е съставен акт на „Серена“ ЕООД, село Слокощица, общ. Кюстендил.

С по 10 000 лв., за неизпълнени условия от комплексни разрешителни, са санкционирани „Дружба Стъкларски Заводи“ АД от РИОСВ-Пловдив; „Ново стъкло" ЕАД, гр. Нови пазар и „Чугунена арматура България" АД, Враца, производствена площадка Попово от РИОСВ-Шумен и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от РИОСВ- Бургас.
От регионалните инспекции в Бургас и Плевен са наложени глоби на две физически лица, от по 2 000 лв., за отглеждане на екземпляр от вида Зелена морска котка от разред Примати, без представени документи за произход.

Със същата сума РИОСВ-Бургас е санкционирала „Венис Марина“ ЕООД и „Венис“ ООД за навлизане с лодка в устието на река Ропотамо, без разрешение по Закона за защитените територии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase